Lakbescherming
U heeft een nieuwe of mooie auto en wilt graag een extra stukje lakbescherming. Het uiterlijk van uw auto is immers erg belangrijk, het is wat anderen zien maar ook waar u tegenaan kijkt. Lakbescherming zorgt ervoor dat de lak minder snel beschadigt door bijvoorbeeld steenslag, vliegjes of vogelpoep. Maar hoe breng je een goede lakbescherming aan?
Glans
Lakbescherming is niet hetzelfde als glans op uw lak doen. Dat mag logisch klinken, maar is het niet. Er zijn verschillende technieken om glans aan te brengen die ook lakbescherming geven. Sommige glansmiddelen helpen tegen verkleuren en verdoffen, herstellen zelfs krassen (lees: maken ze onzichtbaar) en er is dus ook glans dat een lakbescherming biedt. Vaak is dit echter maar zeer beperkte lakbescherming en maar voor korte duur. Wel een goedkope oplossing. U kunt prima zelf een goed glansmiddel kopen en zelf aanbrengen. Een professioneel autopoetsbedrijf kan het echter nog beter, het is het overwegen waard, maar de lakbescherming die het oplevert is eigenlijk niet noemenswaardig. Kortom, als u eens een glansmiddel koopt en het beloofd ook uw lak te beschermen, dan is de kans groot dat deze ‘lakbescherming’ maar zeer gering is.
Wasstraat
Er zijn veel wasstraten waar men ook lakbescherming biedt. Dit kan soms misleidend zijn. Bij een wasstraat zijn twee soorten lakbescherming. Je hebt enerzijds lakbescherming zoals een beschermende glanslak, of een goede coating. Aan de andere kant is er bij de wasstraat lakbescherming in die zin dat de lak is beschermt tegen beschadigingen in de wasstraat.
In het laatste geval wordt de lak niet beschermt, maar zijn er maatregelen genomen om te voorkomen dat de lak beschadigt. In een wasstraat is er namelijk het risico op krassen, bijvoorbeeld als er veel stof en zand tussen de borstels zit, of als uw auto een zachte lak heeft en de borstels zijn te hard. Over het algemeen is het niet zo dat als u met uw auto door de wasstraat komt, er automatisch een lakbescherming wordt aangebracht. Sommige wasstraten bieden het wel aan om lakbescherming aan te brengen. Dit is vaak geen duurzame lakbescherming, maar wel goed betaalbaar.
Autolak
Om uw autolak mooi te houden zijn er verschillende technieken die u zelf kunt toepassen. Hierover is op het internet vaak wel informatie te vinden. Zo kunt u zelf een sealant (lakverzegeling), wax of (amateur)coating aanbrengen. Echter, bij de meeste van deze doe-het-zelf oplossingen is de werking beperkt en van korte duur. Voor een goede coating heeft u bijvoorbeeld specifieke apparatuur nodig. Dit heeft u waarschijnlijk niet thuis liggen. Een professionele coating kunt u dan ook het beste bij een professioneel autopoetsbedrijf halen.
Als u het toch zelf wilt doen, zorg dan dat u goed de aanwijzingen volgt en geen plekje op uw auto mist. Als u wel een plekje mist zult u zien dat juist daar beschadigingen ontstaan.
Auto wrappen
Bij een wrap wordt meestal een folie aangebracht. Deze folie is transparant en wordt op kunstige wijze op de lak van de auto aangebracht. Een wrap is vaak een goedkopere optie voor autolakbescherming dan een coating. Een wrap, door een professional aangebracht, ziet u niet eens zitten en beschermt tegen (kleine) krassen en biedt beperkte bescherming voor steenslag. Daarnaast is er een risico dat er belletjes onder komen als de folie niet goed is aangebracht, vooral bij bepaalde weersomstandigheden. Deze vorm van autolakbescherming is zeker aan te raden als u (goedkope) bescherming wilt tegen kleine beschadigingen.
Autolakbescherming
Uw autolak optimaal beschermen is volgens ons door het te coaten. En wij kunnen het weten, we hebben er ons werk van gemaakt. Een coating geeft namelijk de meeste lakbescherming. Bijvoorbeeld de N-XTC Quartz Coating. Dit is een glass coating die een dunne coating op de autolak aanbrengt. Deze coating maakt de autolak tot wel 8 keer harder en het is een duurzame oplossing. Sommige coatings gaan er na een paar maanden of twee jaar weer vanaf, maar de N-XTC Quartz Coating blijft altijd op je lak zitten.
Vergaande mogelijkheden voor lakbescherming zijn er dus wel. Hoewel het coaten erg goed en betrouwbaar is, is de enige downside dat het wel redelijk kostbaar is. Maar het levert ook weer wat op. Vooral een auto met een bijzondere lak, waarbij lakherstel flink in de kosten zou lopen, heeft baat bij zo’n vergaande lakbescherming.